Logo Minters

Onze dochter heeft nachtmerries van die inbraak...

Een nachtmerrie is een angstaanjagende droom die je het gevoel kan geven dat je niet kunt bewegen of bijvoorbeeld in een diep gat valt of verdrinkt. In de meeste gevallen schrikt de dromer wakker vanuit de nachtmerrie. Bij kinderen komen nachtmerries het meeste voor, vooral bij kinderen van vijf en zes jaar.

Nachtmerries worden vaak verklaard als een psychische verwerking van onveilige, onrustige of traumatische situaties overdag. Daarnaast zijn er ook lichamelijke factoren die nachtmerries kunnen stimuleren, zoals koorts en bepaalde medicijnen. Voor kinderen is een nachtmerrie erg beangstigend, vooral omdat het moeilijk het verschil ziet tussen droom en werkelijkheid. Veel kinderen worden huilend wakker en zijn bang. Het geruststellen van een kind dat een nachtmerrie had, is vaak voldoende om het weer te laten inslapen. Kinderen die vaak last hebben van nachtmerries slapen over het algemeen slecht en zijn overdag vermoeid. Hierdoor kunnen schoolprestaties achteruit gaan. Bij kinderen komen nachtmerries en slaapwandelen vaak tegelijkertijd voor. De meeste kinderen zijn eroverheen gegroeid voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan.

Het belang van dromen

Dromen vormen een essentieel onderdeel van de slaap. Tijdens de droom verwerk je indrukken van overdag. De slaap bestaat uit een soort golfbeweging van diep slapen (de non-remfase) tot bijna ontwaken (de remfase). De letters REM staan voor rapid eye movements ofwel snelle oogbewegingen. Tijdens de rustige en diepe non-remfase kunnen kinderen meestal nauwelijks gewekt kunnen worden. Gedroomd wordt er vooral tijdens de lichtere remslaap. Als je in deze fase wakker wordt, kun je je droom meestal nog herinneren. Verdeeld over de nacht zijn er vier tot vijf remfasen. Naarmate de nacht vordert, wordt de periode van diep slapen korter en wordt de remfase langer. In de vroege ochtend wordt er dus het meest gedroomd.

Hoe help je je kind aan minder nachtmerries?

Allereerst: neem je kind, en dus ook zijn of haar nachtmerrie serieus en breng er begrip voor op dat...

Advies en hulp dichtbij

Tips en gesprekken

Minters ondersteunt ouders en andere opvoeders vroegtijdig en effectief, onder meer via:

Jorien Wassenaar - Participatiemedewerker

Minters-medewerker in de spotlight

Naam: Jorien Wassenaar

Functie: Participatiemedewerker

"Ik ondersteun mensen bij het in kaart brengen van persoonlijke behoeften zoals: in contact komen met anderen, maar het kan ook gaan om gezamenlijke behoefte, bijvoorbeeld: iets doen aan de verpaupering van de wijk. Ik help de bewoners bij het maken van een plan van aanpak én bij de uitvoering hiervan. Dan zie je dat mensen (her)ontdekken over hoeveel talent, kennis en vaardigheden ze zelf beschikken om er (alleen of met elkaar) vorm aan te geven.”

Minters-gerelateerde websites

Minters
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@minters.nl

© 2021 Minters, dienstverleners in welzijn|E-colofon