Logo Minters

Hoe help je je kind aan minder nachtmerries?

Allereerst: neem je kind, en dus ook zijn of haar nachtmerrie serieus en breng er begrip voor op dat het kind angstig is. Het kan helpen om je kind te troosten en te knuffelen en afleiding te zoeken. Sommige kinderen hebben het nodig dat hun mam of papa even bij hen blijft totdat ze weer slapen.

Het kan ook helpen om overdag samen na te praten of je kind te laten tekenen over de nachtmerrie. Ook kan het kind zelf een andere afloop van de nachtmerrie bedenken die minder eng is.

Slaaprituelen en knuffelberen

Voldoende slaap helpt ook. Immers, slaaptekort kan nachtmerries verergeren. Een vaste slaaptijd en een vast slaapritueel zijn belangrijk voor kinderen. Sommige kinderen vinden het fijn om de dag nog even door te nemen voor het slapen gaan. Het is ook belangrijk dat er een rustige periode is voor het slapen gaan zonder computer, televisie en telefoon. Met een troostvoorwerp zoals een knuffel kan een kind vaak makkelijker in slaap vallen, en de beer of tijger kunnen ook helpen als een kind zich een beetje bang voelt.

Een zorgenpot en ontspanningsoefeningen

Wanneer kinderen zorgen of angsten hebben, kunnen ze deze tekenen of erover schrijven en de tekeningen en verhaaltjes in een zogenoemde 'zorgenpot' doen. Daarmee geef je aan dat er ‘s nachts niets mee hoeft en er overdag iets mee gedaan kan worden. Ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan kunnen ook nuttig zijn. Denk hierbij aan ontspanningsverhaaltjes en meditatieoefeningen. Ook kan mindfullness en yoga kunnen goed werken. Het is belangrijk dat deze oefeningen aansluiten bij de ontwikkelingsfase van het kind.

Meer zorg nodig?

Soms is begeleiding of ook behandeling van een deskundige nodig. Bij posttraumatische nachtmerries kan een kind een psycholoog nodig hebben om de angsten te kunnen verwerken.

Meer informatie?

Bel of mail ons!

T 010 435 10 22

E info@minters.nl

Abdelakil Benomar - Participatiemedewerker

Minters-medewerker in de spotlight

Naam: Abdelakil Benomar

Functie: Participatiemedewerker

Facebook

"Bewoners zeggen bijvoorbeeld dat ze een straatspeeldag willen organiseren. Binnen de kaders die daarvoor bestaan, helpen wij de bewoners zo'n idee verder uit te werken en met succes uit te voeren."

Minters-gerelateerde websites

Minters
Burgemeester Van Lierplein 51
3134 ZB Vlaardingen

T 010 435 10 22
E info@minters.nl

© 2020 Minters, dienstverleners in welzijn|E-colofon