“Cirkel van invloed”

POH Jeugd medewerkers worden ingezet op diverse huisartsenpraktijken in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis en Hoek van Holland. In wekelijkse blogs geven de POH Jeugd medewerkers inzicht in wat zij tegenkomen in de praktijk en hoe zij met korte interventies, jeugdigen en hun ouders weer in hun kracht zetten. In onderstaande blog een verhaal van POH Jeugd medewerker Kirsten van Gaalen.

Voorkomen van erger

Als POH Jeugd probeer je samen met de huisarts o.a. de eerste signalen op te pikken en dit samen met ouders en/of kinderen te onderzoeken en eventueel in een aantal gesprekken dingen op te pakken met elkaar. In de hoop dat specialistische zorg in een latere fase, lange wachtlijsten en onnodig veel hulpverleners die zich met het kind/ouders bemoeien te voorkomen. Wanneer dit ook daadwerkelijk lukt, voelt het voor mij als POH’er als een enorme voldoening. Bijvoorbeeld zoals het geval is geweest bij de onderstaande aanmelding. 

Verantwoordelijkheidsgevoel

Laatst kwam Marjolein, 12 jaar oud bij mij op het spreekuur. Haar ouders zijn 4 jaar geleden gescheiden maar onlangs hertrouwd. Dit was moeilijk voor iedereen in het gezin maar vooral voor haar. Ouders hebben regelmatig ruzie over het wantrouwen dat nog heerst. Het meisje voelde zich erg verantwoordelijk voor het geluk van haar ouders en het slagen van hun huwelijk. Hiermee gaf zij zichzelf een enorme druk om dingen goed te doen en voor haar ouders te zorgen, in de hoop dat zij blij zouden zijn en daardoor geen ruzie zouden maken. Door deze druk was zij vermoeid en gefrustreerd. Zeker wanneer zij dacht alles β€œgoed” te hebben gedaan en er alsnog ruzie ontstond tussen haar ouders. 

Cirkel van invloed

Om wat meer inzicht te geven in dingen waar je invloed op hebt en waarop niet, heb ik haar een behandelfilmpje laten zien over de cirkel van invloed. Dit heb ik gedaan om wat meer uitleg te geven over hoe dit voor onszelf en voor de mensen in onze omgeving werkt. Soms voelt de wereld, onnodig, zwaar op onze schouders.  Terwijl achteraf gezien, je waarschijnlijk wel had geweten dat dit niet realistisch was om van jezelf te vragen. Daaropvolgend hebben we samen haar persoonlijke cirkel van invloed gemaakt.

Conclusie: ik heb alleen invloed op de dingen die ik kan doen: bijv. grenzen stellen of weglopen uit de situatie.  Ik heb geen invloed op de ruzies van mijn ouders, de dingen die zij doen, of hoe zij denken over elkaar. Op de dingen waar zij wel invloed heeft, heeft zij een aantal weken geoefend om meer bewustwording te creΓ«ren over haar cirkel van invloed. In de tussentijd heeft zij dit met haar ouders besproken, waardoor ouders ook bewuster werden van hun houding richting Marjolein en haar konden helpen in het relativeren van haar invloed.  Na elkaar 5x te hebben gezien, hadden Marjolein en ouders genoeg handvatten om verder te gaan zonder hulp. 

Deze cirkel van invloed is de basis voor vele dingen in de toekomst. Wanneer je zelf bewust bent van waarop je wel en geen invloed hebt, kan dit zoveel meer rust geven. En soms heb je iemand nodig die wat verder van je weg staat om hier zelf op een eerlijke manier naar durven te kijken. Dan kan het helpen om samen met de POH Jeugd eens te onderzoeken wat er in jouw gedachten speelt en hoe je dit zou kunnen omdenken.

*In verband met de bescherming van de privacy zijn de namen van de betrokkenen fictief

Lees hier meer over de Praktijkondersteuner Huisarts.