Jongerenwerk is geen van-9-tot-5 baantje.

Onze jongerenwerkers organiseren allerlei activiteiten in Vlaardingen en spreken jongeren op straat aan. “Maar het is meer dan dat”, spreekt Gaby van Houten uit ervaring. “Er zijn jongeren voor wie de reguliere hulpverlening nooit zou kunnen doen wat wij als jongerenwerkers kunnen betekenen.”

Dat het jongerenwerk geen vaste tijden en uren heeft wist ik allang. Sinds 2007 ben ik werkzaam als jongerenwerker in Vlaardingen en heb ik een heleboel jongeren zien komen en gaan.

De jongeren waar ik in mijn begin jaren mee heb gewerkt zijn nu volwassen en hebben soms zelf ook al kinderen.

“Deze jongeren zijn onze toekomst!”

Met een grote boog

Jullie mogen weten dat ik echt geniet van het werk dat ik doe. Ik ben niet iemand die vooraan staat om mijzelf op de borst te kloppen en op verjaardagen (toen we nog in een kringetje zaten met stukje kaas en worst) vond ik het altijd lastig om uit te leggen wat ik als jongerenwerker nu echt doe. Het werk is namelijk niet in รฉรฉn zin te omschrijven.

Ja, ik organiseer activiteiten voor en met jongeren. Ja, ik ga de straat op om op plekken waar sommige mensen met een boog omheen lopen met jongeren in gesprek te gaan. Maar het is meer dan dat. Als jongerenwerkers proberen wij jongeren op bepaalde momenten in hun leven te ondersteunen, bij te staan en een duwtje in de โ€˜juisteโ€™ richting te geven. En nee, dat lukt niet altijd en is ook niet altijd zichtbaar.

Jaren later

De momenten wanneer je een jongere tegenkomt (jaren later) en hoort dat je hem of haar hebt kunnen helpen, of dat zij jouw betrokkenheid in die bepaalde periode in hun leven hebben gewaardeerd – waar jij op dat moment van dacht geen meter op te schieten – dat is de bekroning op ons werk.

“Jongeren kunnen ons 24/7 bereiken. Soms stappen we om 22:30 uur nog in de auto.”

Sommige mensen zien alleen de leuke vrijblijvende dingen van het jongerenwerk. De activiteiten in de zomer, het Panna Knock-out toernooi, de skatelessen, het zaalvoetbal of de springkussens.

Wat mensen niet zien is dat wij als jongerenwerkers eigenlijk altijd โ€˜aanโ€™ staan. Dat jongeren ons 24/7 kunnen bereiken en dat als ze vragen of wij ze alsjeblieft even kunnen bellen om 22:30 uur โ€™s avonds, wij dat doen. Als dan ook nog blijkt dat zoโ€™n jongere in nood is, stappen we in de auto en rijden naar zoโ€™n jongere toe om samen de beste oplossing te bedenken. Hoe laat het is maakt dan niet uit, want jongerenwerk is mensenwerk en deze jongeren zijn onze toekomst!

Afgelopen jaren heb ik een modus kunnen creรซren waardoor ik niet alles mee naar huis neem, maar soms kom je jongeren tegen die onder jouw huid gaan zitten en die je niet kan loslaten om wat voor reden dan ook.

Dit zijn de jongeren voor wie dit werk zo belangrijk is en waar de reguliere hulpverlening nooit zou kunnen doen wat wij als jongerenwerkers kunnen betekenen voor deze groep. Het โ€˜outside the boxโ€™ denken en handelen.”