Waarom het belangrijk is dat mantelzorgers hun frustraties uiten

Wordt het jou als mantelzorger soms even te veel? Het is belangrijk dat je deze emoties niet wegstopt!

Zonder schaamte praten met iemand die niet oordeelt kan enorm opluchten. Overweeg daarom eens een (gratis) gesprek met een van onze mantelzorgadviseurs

Mantelzorg verlenen is iets heel moois, maar ook heel intens. Je ‘gewone’ leven draait ook door. Misschien heb je nog een baan, gezin of andere verantwoordelijkheden waar je de zorg mee moet combineren. Het is heel normaal dat dit tot frustraties en spanningen leidt.

Mentale behoeftes

Je kan pas goed voor een ander zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. In Nederland zijn we geneigd om te denken: ik slaap en eet toch? Wat is er verder dan nodig? Vaak vergeten we hoe belangrijk het is om onze mentale behoeftes ook te beantwoorden.

Opeens is het te veel

Overbelasting kan er zachtjes insluipen. Je rekt je grenzen steeds verder op en drukt je frustraties steeds vaker weg. Maar opeens is het te veel. Soms kan iemand daardoor in een dip raken, geen mantelzorg meer verlenen of zelfs helemaal uitvallen. Dat moeten we zien te voorkomen!

Lucht je hart

Een eerste stap in het voorkomen van overbelasting is je hart luchten bij een persoon die je vertrouwt. Praat met iemand die niet oordeelt en met een open geest luistert naar wat er op jouw hart drukt. En misschien, als jij dat wil, met je meedenkt over mogelijkheden om je valkuilen de baas te worden.

Mantelzorgadviseurs zijn er voor jou

Veel mantelzorgers vinden het lastig om met een vriend of familielid te praten, omdat ze geen slechte dingen over hun naaste willen zeggen. Daarom staan onze mantelzorgadviseurs voor jou klaar! Het zijn professionals die vanuit eigen ervaring begrijpen waar jij doorheen gaat. Je hoeft niet bang te zijn dat een adviseur een oordeel heeft over jou of degene voor wie je zorgt.

Zij kennen de weg

Het extra voordeel van een gesprek met een mantelzorgadviseur is de beschikbare kennis van mogelijkheden. Onze professionals kennen de initiatieven, instanties en wetten die jouw leven als mantelzorger makkelijker kunnen maken. Denk aan relevante cursussen, het bespreekbaar maken van mantelzorgvriendelijk beleid op je werk of het aanvragen van een gratis parkeervergunning voor mantelzorgers.

Laagdrempelig contact

Het eerste contact verloopt meestal telefonisch of per e-mail. Als je daar behoefte aan hebt, kan je ook fysiek met een mantelzorgadviseur afspreken op een plek waar jij je prettig voelt. Bijvoorbeeld op het kantoor van Minters, bij jou thuis of in een cafรฉ. Een gesprek kan ook samen met andere familieleden plaatsvinden.

Wil jij een mantelzorgadviseur spreken?