Waarom POH voor de jeugd?

Laagdrempelige hulp in je eigen huisartsenpraktijk, dat biedt de praktijkondersteuner huisarts – kortweg POH . Sinds april 2021 is er ook POH speciaal voor de jeugd. En dat is een schot in de roos!

Fanny Meijers is Praktijkondersteuner Huisarts voor de Jeugd. Door wethouder Jacky Silos werd zij samen met huisarts IJzermans geรฏnterviewd over deze ontwikkeling.

Lees onder de video Fanny’s verhaal!

‘Het voordeel is dat er laagdrempelig en kortdurend hulp wordt geboden’

Fanny Meijers, POH Jeugd bij Minters: “Sinds april 2021 hebben we in Vlaardingen de POH Jeugd opgezet! Samen met twee andere collegaโ€™s bedienen we nu bijna alle huisartsenpraktijken in Vlaardingen.”

“De POH volwassenen was al bekend. Voor de kinderen en jongeren tot 18 jaar is dit dus nieuw. Doordat we POH Jeugd in de huisartsenpraktijk aanbieden, kan er heel laagdrempelig en kortdurend hulp worden geboden.”

“De huisarts plant een afspraak in met de praktijkondersteuner. De wachtlijsten zijn heel kort, dus je kan meestal snel terecht! Soms komen ouders mee naar een afspraak, maar dat hoeft niet.”

‘Bij de praktijkondersteuner huisarts kan je snel terecht!’

“De POH Jeugd kan op allerhande gebieden meedenken en vaak ook hulp bieden. Denk bijvoorbeeld aan: al een tijdje niet lekker in je vel zitten, somber of depressief zijn, angstklachten, een vol hoofd/veel piekeren, onzekerheid, snel boos worden, gepest worden, stressklachten. Het kan ook zijn dat er thuis of in de omgeving dingen spelen die lastig zijn, zoals een scheiding, zieke ouder, overlijden of problemen op school. De POH jeugd kan in een aantal gesprekken hulp bieden. Afhankelijk van het kind/jongere zet de POH jeugd ook soms werkbladen, tekenen en andere coachingsmaterialen in. Wij werken dus op maat!”

“Ook kan het zijn dat er vragen zijn rondom de ontwikkeling van een kind en er vermoedens zijn van bijvoorbeeld ADHD of een autisme spectrum stoornis. Soms is een doorverwijzing passend. De POH Jeugd denkt hier in mee. Ook werken we samen met andere organisaties en scholen. En natuurlijk werken we samen met de huisarts.”

“Ik heb al met veel ouders en kinderen mee mogen denken en hulp kunnen bieden! De huisartsen weten ons goed te vinden!”

Lees hier meer over de Praktijkondersteuner Huisarts.