Wanneer ben je een jonge mantelzorger?
Wanneer ben je nou precies een jonge mantelzorger? We leggen het je uit!
Je bent jonge mantelzorger als je jonger bent dan 18 jaar en samenwoont met een vader, moeder, broer of zus die…
- …erg ziek is, of een lange tijd ziek is
Als iemand bij jou thuis griep heeft of verkouden is ben je niet meteen een mantelzorger. Wel als het om een ernstigere ziekte gaat, of een ziekte die lang duurt (langer dan drie maanden). Sommige ziektes gaan niet meer over, die heb je voor je hele leven, dat noem je een chronische ziekte. Als iemand bij jou thuis dat heeft, dan ben je een mantelzorger.
- …een lichamelijke- of een verstandelijke beperking heeft
Een ‘lichamelijke beperking’ betekent dat je een handicap hebt aan je lichaam. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in een rolstoel zit, doof bent of blind, een verlamming hebt of niet kan praten. Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar er zijn nog veel meer soorten. Je kan dus op allerlei manieren lichamelijk beperkt zijn.
Een ‘verstandelijke beperking’ betekent dat je het moeilijk vindt om te leren en om dingen te begrijpen. Je hebt dan een ‘lager I.Q.’, en vaak ga je dan naar een speciale school (niet altijd!). Je kan ook een lichte verstandelijke beperking hebben, dan kun je iets minder goed leren.
- …psychische- of psychiatrische problemen heeft
Een psychische- of psychiatrische ziekte is een ziekte of aandoening in je hoofd. Er zijn veel soorten psychische ziektes, de ene is ernstiger dan de andere.
Voorbeelden van wat je kan merken aan iemand die een psychische ziekte heeft zijn: in de war zijn, vaak erg verdrietig en somber zijn, erg bang zijn, heel erg druk zijn, heel vaak boos zijn of agressief, veel verschillende emoties hebben achter elkaar door, of niet tegen drukte kunnen (prikkels).
Eigenlijk zorgen psychische ziektes ervoor dat iemand zich anders gaat gedragen. Daar kan diegene niks aan doen, het is gewoon een ziekte.
- …een verslaving heeft
Verslaafd zijn betekent dat er iets is wat je ‘moet’ doen. Je bent er afhankelijk van, want als je het niet doet, wordt je heel onrustig. Je kan er eigenlijk niet mee stoppen dus, ook al weet je dat het beter is om dat wel te doen.
Dat gevoel kan zelfs zo sterk zijn dat je bijna nergens anders meer aan denkt en er ‘alles’ voor over hebt om er mee door te kunnen gaan. Verslavingen zijn vaak ongezond en/of kosten (veel) geld.
Je hebt veel soorten verslavingen, bijvoorbeeld: alcohol drinken, drugs gebruiken, gokken of gamen. Als je af en toe gamet of alcohol drinkt, noem je dat niet meteen een verslaving, je bent pas verslaafd als je het vaak doet, en er niet mee op kunt houden.
Er zijn ook verslavingen die weinig invloed hebben op je gedrag, bijvoorbeeld koffie drinken, sigaretten roken of eten. Als iemand bij jou thuis verslaafd is daaraan, ben jij in de meeste gevallen niet meteen een mantelzorger. Met drank en drugs is dat anders; als iemand gedronken heeft, of drugs heeft gebruikt, merk je het vaak wel aan hoe iemand zich gedraagt. Het kan zijn dat jij je daar zorgen over maakt. Dan ben je wel een mantelzorger.
En wat als mijn oma het heeft? Of een neef of een goede vriend?
Dan hangt het ervan af op welke manier jij er daar mee te maken hebt. Hoe vaak zie je die persoon? Hoe veel help je die persoon? Hoeveel zorgen maak je je om hem of haar?
Als je af en toe een keertje helpt, dan ben je niet meteen een mantelzorger. Maar als jou oma bijvoorbeeld dement wordt, en je ziet haar heel vaak, dan ben je het misschien wel.