Wat doen de sociaal raadslieden?
Sociaal raadslieden. Wat doen die eigenlijk de hele dag? En wat heb je er als inwoner aan? Raadsvrouw Jenny Baar legt het uit!
“Een van de taken van sociaal raadslieden is het vertalen van lastige boodschappen van de overheid en andere organisaties naar begrijpelijke taal. Ook spitsen we deze op de persoonlijke situatie van een cliënt.
Daarnaast bieden wij hulp en ondersteuning. We helpen bijvoorbeeld met het schrijven van een klacht naar een bedrijf of (overheids)instantie. Veruit de meeste zaken die wij zien hebben te maken met schulden.
Problemen met geld
We zien veel mensen met schulden persoonlijk en komen vaak een wirwar aan stukjes inkomen en uitgaven tegen. Best vaak ontdekken we dan dat iemand een stuk(je) inkomen mist, waardoor het helemaal niet gek is dat er gaten met gaten gedicht worden en de financiële ellende zich ophoopt.
We willen financiële problemen voorkomen, omdat het veel impact heeft. De stress en het gebrek aan geld heeft zijn weerslag op het hele leven en dus ook op het gezin. Spanningen lopen op en het maken van beslissingen op de lange termijn is bijna onmogelijk geworden.
‘Inkomen is de ruggengraat van iemand zijn bestaan’
Het inkomen is in feite de ruggengraat van iemand zijn bestaan. Bijna alles hangt daarmee samen, letterlijk en figuurlijk. Dit geldt ook voor de stabiliteit van die ruggengraat, die moet goed zijn anders valt iemand alsnog om bij het minste stootje.
Levensgebeurtenissen
Pas als financiële stabiliteit er is kan iemand weer tegen een stootje. Zo’n stootje is in ons werk vaak een life event, een levensgebeurtenis. Dit kan leuk zijn, zoals een geboorte of een huwelijk maar ook nare gebeurtenissen zorgen ervoor dat de financiën veranderen en het evenwicht even weg is.
Door onze ervaring en brede kennis kunnen wij bij dit soort veranderingen al voor de levensgebeurtenis plaatsvindt adviseren en iemand voorbereiden op wat komen gaat. Zo voorkom je dat iemand door dat stootje omvalt, niet kan regelen wat er allemaal nodig is en vervolgens na het opkrabbelen een hele berg aan problemen aantreft.
Een voorbeeld hiervan zijn vragen die wij krijgen over echtscheidingen. Het is heel prettig om hierin vooraf iemand al goed te kunnen informeren en eventueel samen met een advocaat praktische zaken te regelen. Hierdoor zie je dat er naast alles dat geregeld moet worden, ook ruimte is voor het doormaken van het emotionele proces en eventueel dat van de kinderen. Dit zorgt dat iemand daarna weer sneller op eigen benen kan staan en weer grip heeft op de situatie.
Wij zijn er voor inwoners van Vlaardingen, Maassluis en Schiedam maar ook voor hulpverleners/vrijwilligers voor advies en hulp!”
Eerder beschreef Jenny een dag uit het leven van een sociaal raadsvrouw. Lees haar blog hier!