Onze jongerenwerkers richten zich op kinderen en jongeren, met een focus op de doelgroep 8 – 23 jarigen en specifiek op kwetsbare jongeren, ongeacht hun achtergrond, die hulp nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen en te participeren in de samenleving. Het jongerenwerk richt zich niet alleen op jongeren met risico op overlast en/of criminele carrière, maar ook op jongeren die anderszins kwetsbaar zijn. Zij hebben een verhoogd risico om in de problemen te komen of buiten de maatschappelijke boot te vallen. Er wordt niet alleen uitgegaan van probleemsituaties, maar jongeren worden benaderd vanuit positieve verwachtingen en het voorkomen van problemen. Gerichtheid op de kwetsbaarheden van jongeren, betekent dat het jongerenwerk zich ook richt op jongeren met wie het nu goed gaat, maar die door omstandigheden (kantelpunten) in hun leven het risico lopen om te vervallen in ongewenst gedrag.
Signalering en preventie
Jongerenwerkers verzorgen onder meer coaching, trainingen, bijeenkomsten en organiseren recreatieve activiteiten voor jongeren. De jongerenwerkers staan in verbinding met andere professionals in het sociale domein. Dit blijkt onder meer uit het signaleren en doorverwijzen naar sociale professionals van de wijkteams en naar gezinsspecialisten voor individuele hulpverlening op maat. Het signaleren van afwijkend gedrag en radicalisering in samenwerking met andere professionals uit het netwerk, zoals politie, leerplicht en signalen uit de buurt, hoort daar bij.
Door veel op straat te zijn, onder andere door het organiseren van activiteiten, kennen de jongerenwerkers de Vlaardingse jongeren. We sluiten aan op hun leefwereld. Hierdoor kunnen we wijkteams, scholen en andere samenwerkingspartners van waardevolle informatie voorzien over het gedrag van de jongere en de gezinssituatie. We weten wat de problematieken zijn. Zo kunnen we kleine problemen klein houden, maar ook grote problemen kleiner maken.
Jongerencoaching
Jongerencoaching richt zich op jongeren van 8 tot 23 jaar die zelf een hulpvraag hebben of bij wie door anderen risico’s of redenen tot zorg zijn gesignaleerd. De grootste groep betreft 14- tot 18-jarigen. De hulpvragen hebben betrekking op zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving.
Onze aanpak is altijd maatwerk. We kijken wat een jongere nodig heeft. Waar loopt hij of zij tegenaan? Welke vaardigheden kan hij of zij ontwikkelen? Samen zetten we de eerste stappen en bouwen de begeleiding steeds verder af.
We sluiten aan bij leefwereld van jongeren en de systemen die jongeren zelf ontwikkelen in hun vrije tijd. Concrete aspecten van onze aanpak:
- Contact leggen en een vertrouwensband opbouwen met de jongere.
- Behoefte peilen: wat is er aan de hand? In deze stap komt ook de begeleiding aan de orde: wat zijn de aanleiding en de motivatie?
- Doel bepalen: waar werken we naar toe? Nu brengt de jongerenwerker het bredere verhaal van de jongere in kaart en maakt de jongere duidelijk wat hij precies wil bereiken. De jongerenwerker coacht de jongere bij het formuleren van zijn doelen.
- Plan maken met de jongere: hoe pakken we het aan? Dit is de fase van monitoren en evaluatie. Hoe voelt de jongere zich? Hoe gaat het? Waar moet en kan worden bijgestuurd?
Samenwerking en verbinding
In de kernteams die wekelijks plaatsvinden in de wijken, bespreken we onder leiding van de wijk coördinatoren wat er gaande is in de wijk en wat de verschillende partijen daaraan kunnen bijdragen. Naast de jongerenwerkers nemen opbouwwerkers, de politie en desbetreffende woningcorporatie deel aan het kernteam. Team participatie (jongerenwerk en opbouwwerk) zorgt ervoor dat andere partijen vanuit Minters aansluiten indien nodig. Dit kan gaan om gezinsspecialisten, wijkteammedewerkers of andere professionals.
De jongerenwerkers zijn voor acht uur per week verbonden aan de wijkteams, zodat er snel geschakeld kan worden bij behoefte aan jongerencoaching, coach en co inzet of kennis van het netwerk. Door jongerenwerk naast zorg in te zetten, kan het effect van hulpverlening versterkt worden. Daarnaast zetten we, indien mogelijk, activiteiten en training in bij gesignaleerde collectieve problematiek.