Psychische klachten
De praktijkondersteuner bij de huisarts is opgeleid om jou te helpen bij psychische klachten.
Je somber voelen, angsten hebben of gespannen zijn: bijna één op de twee Nederlanders krijgt ooit te maken met een psychische klachten. Het kan dus iedereen overkomen, niets om je voor te schamen.
In tijden van spanning en onzekerheid nemen deze klachten vaak toe. Omstandigheden op het werk, in het gezinsleven doordat je slecht slaapt of omdat je blijft piekeren. Je voelt je somber, bang of gespannen. Dit zijn problemen die je serieus moet nemen. Het is moeilijk en vervelend, maar uiteindelijk kom je dit, in de meest gevallen, weer te boven. Gelukkig kun je hier hulp bij krijgen.
Bij wie vind ik hulp voor psychische klachten?
Jouw huisarts kan je naar de juiste hulp doorverwijzen. Bijvoorbeeld naar de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) voor kortdurende begeleiding. De POH-GGZ helpt je om meer inzicht te krijgen in je psychische klachten en kan een korte behandeling geven die je helpt om met de klachten om te gaan. Er is een POH GGZ voor volwassenen en een POH GGZ jeugd.
- POH GGZ volwassenen
Psychische klachten kunnen je leven verstoren. Je huishouden, gezin, werk en sociale contacten gaan misschien minder goed. Je kan je bijvoorbeeld moeilijker concentreren op uw werk, je vergeet regelmatig iets. Of de zorg voor je kinderen wordt lastiger. Misschien ga je minder de deur uit en doe je nog maar weinig dingen voor je plezier, maar alleen dingen die echt moeten. Of je ligt het liefst de hele dag op bed. Zoek op tijd hulp.
- POH GGZ Jeugd
Durf je door je klachten dingen niet meer te doen? Heb je geen zin meer in dingen die je anders wel leuk vindt? Ga je steeds vaker niet naar school? En durf je er met niemand over te praten? Dan gaat het misschien niet goed met je. Als je niks doet, kunnen je problemen steeds erger worden. Het is dan goed om hulp te zoeken.