
Opbouwwerkers ondersteunen inwoners en vrijwilligersorganisaties bij het zelf vormgeven van de leefbaarheid van de woonomgeving. Dat doen ze vanuit de gedachte dat mensen zich betrokken moeten voelen bij hun woonomgeving. Zij zullen daarin (dan) naar behoefte en vermogen participeren. Met name de vrijwilligers zullen dan niet alleen betrokken zijn bij het organiseren van activiteiten, maar ook bij het vervullen van de belangrijke rol van ‘ogen en oren van de buurt’. Onze inzet zal kleiner worden naarmate die van de vrijwilligers groter wordt.
Alle inwoners van Vlaardingen kunnen bij het opbouwwerk terecht voor advies en ondersteuning op maat. De samenleving wordt gevormd door alle bewoners, van het jongste kind tot de oudste bewoner. Het doel is het aansluiten op de talenten van al deze mensen om samen te werken aan participatie in de buurt. Dit doen onze opbouwwerkers in relatie tot de kwetsbare groepen in de samenleving.
Het opbouwwerk is voor de inwoners van Vlaardingen, door de inwoners van Vlaardingen. Het is aan bewoners zelf om invulling te geven aan de wijze waarop ze samenleven en met elkaar voor binding zorgen. Eigen kracht, eigen regie en zelfredzaamheid leiden tot actief burgerschap. Wij ondersteunen hen bij het ontwikkelen van vaardigheden om mee te kunnen doen in de samenleving, met als doel actief burgerschap. Daarmee ontwikkelen we buurten en versterken we eigenwaarde van bewoners. We creรซren betrokkenheid en draagkracht.
Signalering en preventie
Het opbouwwerk richt zich in zijn werk in de wijken op het signaleren van ondersteuningsvragen. Zij brengen mensen en bewonersgroepen met elkaar in contact en stimuleren hen om zelf met hun vragen aan de slag te gaan. Dat kan gaan om armoede, participatie, eenzaamheid, leefbaarheid en gezonde leefstijl.
Door veel in de wijk te zijn, onder andere bij activiteiten, kennen we de buurten en de Vlaardingers. We sluiten aan op hun leefwereld. Hierdoor zijn we een goede schakel voor de wijkteams als het gaat om waardevolle informatie over de wijkbewoners en hun woon- en leefsituatie. We weten wat de problematieken zijn. Daarnaast kunnen we kleine problemen klein houden.
Als reactie op een signaal vanuit ons netwerk bezoeken we de bewoners in hun eigen leefomgeving, bij hen thuis. Ook maken we rondes langs de deuren samen met vrijwilligers, om op te halen wat er speelt bij bewoners die we niet bereiken via andere wegen.
Samenwerking en verbinding
Wij werken als schakel in de wijk en samenwerking en verbinding spelen een belangrijke rol. Opbouwwerkers beschikken over een breed netwerk in de stad. Dit netwerk wordt ingezet om projecten en activiteiten op te zetten naar behoefte van bewoners. Waar nodig verwijzen participatiemedewerkers mensen door naar sociale professionals van de wijkteams of naar gezinsspecialisten voor individuele hulpverlening op maat. In de kernteams die wekelijks plaatsvinden in de wijken, bespreken we onder leiding van de wijk coรถrdinatoren wat er gaande is in de wijk en wat de verschillende partijen daaraan kunnen bijdragen. Dit doen we in nauwe samenwerking met ons jongerenwerk, de politie en desbetreffende woningcorporatie. Opbouwwerkers zijn daarnaast voor 8 uur verbonden aan de wijkteams Vlaardingen. Door buurtwerk naast zorg in te zetten, kan het effect van hulpverlening versterkt worden. Daarnaast zetten we, indien mogelijk, activiteiten en training in bij gesignaleerde collectieve problematiek.