Respijtzorg

Het zorgen voor een zieke of gehandicapte naaste kan zeer zwaar en intensief zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom heb je als mantelzorger af en toe vrije tijd nodig. Je kunt daarvoor een beroep doen op respijtzorg, ook wel vervangende zorg genoemd.

Wat is respijtzorg?

Bij respijtzorg worden de mantelzorgtaken (tijdelijk) overgenomen door vrijwilligers of professionals. Of en hoeveel je voor respijtzorg betaalt, hangt af van de voorzieningen die nodig zijn.

Respijtzorg kan ook buitenshuis worden gegeven. De persoon die zorg nodig heeft, gaat dan tijdelijk naar een logeeradres of een vorm van dagopvang. Dit kan eenmalig, af en toe of structureel een dag of weekend.

‘Veel mantelzorgers hebben respijtzorg nodig om de zorg te kunnen volhouden’

Voor veel mensen is respijtzorg nodig om de zorg te kunnen volhouden, om weer energie op te doen. Uiteraard is het belangrijk om te weten dat de zorg dan in goede handen is, zodat je met een gerust hart weg kunt gaan. Gelukkig kun je hiervoor bij verschillende organisaties terecht.

Onze mantelzorgadviseur helpt je verder!

Onze mantelzorgadviseurs kunnen samen met jou een ‘plaatje’ maken van de huidige situatie en de gewenste situatie. Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig om je mantelzorgtaken optimaal te kunnen uitvoeren? Waar, wanneer en bij wie kan respijtzorg worden ingezet? Met ondersteuning van de mantelzorgadviseur kun je dan zelf contact leggen met een of meer van de organisaties hieronder.

Overzicht aanbod Respijtzorg

De Oproepcentrale

Kijk voor meer informatie op:

www.deoproepcentrale.nl

Handen-in-Huis

Kijk voor meer informatie op:

www.handen-in-huis.nl

Nationale Hulpgids

DΓ© marktplaats voor thuiszorg, kinderopvang, huishoudelijke hulp, begeleiding en meer:

www.nationalehulpgids.nl

Vertroetel je ouders

Een hoogopgeleide persoonlijk begeleider, voor begeleiding op maat, ook in complexe situaties, en die helpt de kwaliteit van leven van je ouder(s) te verhogen, jouw zorg te verlichten en je vooral ook meer gemoedsrust te bieden:

www.vertroeteljeouders.nl

© 2024 Minters, dienstverleners in welzijn