Mantelzorger worden overkomt je

De Vlaardingse Truus Doelman werd in 2015 plotseling mantelzorger van haar man Henk. Dat vond ze in eerste instantie wel lastig. Bij Minters Mantelzorg vond ze hulp en steun om hierin te groeien.

Een partner die een beroerte krijgt, een moeder met dementie of een zieke buurman zonder familie om op terug te vallen. Het zijn situaties waarin het leven een beroep doet op je naastenliefde en verantwoordelijkheidsgevoel. Meestal is er geen ruimte voor een afgewogen keuze. Je doet het gewoon. Mantelzorger worden overkomt je. Gelukkig kunnen ook mantelzorgers rekenen op hulp en ondersteuning. Bijvoorbeeld van Antoinette Eilering, mantelzorgadviseur bij Minters. 

Het is januari 2015 als Truus Bonjernoor-Doelman haar grote liefde Henk een vreemd geluid hoort maken. Hij is net terug van zijn dagelijkse wandeling. Ze snelt naar hem toe en constateert dat het mis is. Praten lukt niet, opstaan evenmin en zijn gezicht hangt een klein beetje aan één kant. Truus belt direct 112 en de ambulancebroeders zijn snel aanwezig. In het ziekenhuis blijkt dat Henk een herseninfarct heeft gehad. Hun wereld staat op z’n kop.

Wanneer besefte je dat je mantelzorger werd?

Truus: “Toen ik mijn man achterliet in het ziekenhuis. Ik ben geen zorgtype; mantelzorg leek me heel zwaar. Gelukkig is Henk fantastisch geholpen in het Rijndam Revalidatiecentrum. Hij kan weer goed praten, prima voor zichzelf zorgen en zijn persoonlijkheid is gelukkig niet veranderd. Alleen de helft van zijn lichaam is blijvend verlamd. In het begin moest ik hem overal bij helpen. Toen maakte ik me wel zorgen hoe ik dat vol zou houden.” 

Hoe heb je de rol van mantelzorger eigen gemaakt? 

Truus: “De bijeenkomsten voor lotgenoten in het Mantelzorg Café zijn heel waardevol. Ik ga er nog steeds naartoe! Het is fijn om ervaringen te delen en nieuwe dingen te leren.”

 Antoinette: “Het Mantelzorg Café is een heel laagdrempelige manier van ontmoeten. Elke editie staat een ander thema centraal en we nodigen regelmatig gastsprekers uit. We leren mantelzorgers om goed met het gedrag van een ander om te gaan én goed voor zichzelf te blijven zorgen. Ook praktische zaken komen aan bod, zoals belastingvoordelen voor mantelzorgers. 

Maak je gebruik van andere hulp en ondersteuning voor mantelzorgers?

Truus: “Nog niet. Ik zou wel iets willen weten over respijtzorg. Dan neemt iemand je mantelzorgtaken tijdelijk over zodat je even op adem kan komen.”

Antoinette: “Heel goed! Toevallig is de gemeente daar een onderzoek naar gestart, want logeeradressen zijn in deze regio erg schaars. Je betaalt wel een vergoeding voor respijtzorg. Dat maakt dat het niet voor iedereen mogelijk is.” 

Wat maakt mantelzorg lastig?

Truus: “Twee jaar geleden kreeg ik zelf een tia. Ik lag toen in bed en kon niets uitbrengen. Gelukkig merkte Henk het toch en belde de dokter op tijd, maar sindsdien ben ik heel bang dat het nog een keer gebeurt en mijn man het niet doorheeft. Ik voel me kwetsbaarder.”

Met mantelzorgadviseurs kun je (gratis) persoonlijke gesprekken voeren. Is dat iets voor Truus?

Antoinette: “Mantelzorgadviseurs kunnen een wezenlijk onderdeel uitmaken van hoe makkelijk of moeilijk een mantelzorgsituatie is. Ik denk dat een gesprek heel waardevol voor Truus kan zijn, maar dat moet ze zelf bepalen.”

Truus: “Het is een stapje verder, misschien ben ik er nu wel aan toe. Ik merk dat het huishouden soms te veel voor me is. Mijn thuishulp is geweldig, maar helaas gekort in haar uren.”

Antoinette: “Dan heb ik een tip! Sinds 1 januari kunnen veel mantelzorgers weer extra thuishulp inkopen voor een speciaal bedrag van €7,50 per uur.”

Hebben jullie nog een tip voor mantelzorgers?

Antoinette: “Veel informatie over mantelzorg is versnipperd. Wij mantelzorgadviseurs zijn goed op de hoogte. Soms ben je met één gesprek al enorm geholpen. Stuur ons gewoon een mailtje!”  

Truus: “Zorg dat je elkaar ondanks de zorgsituatie als partner blijft zien. Dat is Henk en mij gelukt. We tellen onze zegeningen en hopen dat zo lang mogelijk te blijven doen!”

Klik hier voor meer informatie over Minters Mantelzorg.